Testen voor toegang is dagelijkse praktijk voor mensen met een beperking

Testen voor toegang is dagelijkse praktijk voor mensen met een beperking

Een deel van Nederland is in rep en roer vanwege het coronapaspoort. Sommige mensen vinden het een enorm probleem om een qr-code te laten zien met een negatieve test of een vaccinatie. Sommige mensen roepen dat dat een grote inbreuk is op de vrijheid en neerkomt op een vaccinatieplicht. Ter radicaal rechterzijde van de tweede kamer worden er grote woorden gebruikt. Men spreekt over apartheid en discriminatie.

Ik zet mij altijd in voor een inclusieve samenleving en als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan discriminatie en vormen van apartheid, dus je zou zeggen dat ik de de plotselinge aandacht van radicaal rechtse partijen voor het thema discriminatie toejuich. Niets is echter minder waar, want wat de mensen die zulke grote woorden gebruiken over het coronapaspoort zien als discriminatie of uitsluiting, is zo’n paspoort in ieder geval niet.

Wat is discriminatie

Discriminatie is ongerechtvaardigd onderscheid maken op in ieder geval de gronden die genoemd zijn in artikel 1 van de Grondwet en mensenrechtenverdragen. Zo mag discriminatie op basis van gezondheid ook niet. Vandaar dat men ook heel voorzichtig moet zijn met het vragen om medische gegevens van mensen. Dit bijvoorbeeld om te voorkomen dat een werkgever mensen niet aanneemt op grond van vooroordelen over een medische situatie en of beperkingen. Uiteraard gelden daarvoor uitzonderingen wanneer het relevant is voor de veiligheid bij de uitoefening van het beroep, een piloot met slechte ogen is bijvoorbeeld niet geschikt om dat werk uit te voeren.

Valt wanneer je naar deze definitie kijkt en coronapaspoort ook onder discriminatie? Wat mij betreft niet, dat heeft vooral te maken met de keuzes die mensen nog kunnen maken. Er zijn namelijk drie gronden op basis waarvan het juiste vinkje voor toegang gegeven kan worden. Óf men is gevaccineerd, Óf men heeft een test gedaan en als laatste mogelijkheid is dan nog het herstel bewijs voor corona voor mensen die een infectie hebben doorgemaakt. Er zijn dus nogal wat mogelijkheden om binnen te komen. Strikt genomen is het herstel bewijs geen keuze, omdat je niet kan kiezen of je corona hebt gehad. Als mensen die worden geweigerd worden ze dan niet op grond van eigenschappen waar ze niets aan kunnen doen.

Dagelijks testen voor toegang

Mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen dagelijks te maken met situaties waarbij ze moeten nadenken of ze ergens binnen kunnen en hoe het zit met de toegankelijkheid op allerlei gebied in de samenleving.

  • Zit je in een rolstoel en heeft je hotel geen lift en/of kamer op de begane grond? Geen groen vinkje;
  • Ben je bijvoorbeeld door neurodiversiteit extra gevoelig voor prikkels en is er veel harde muziek in de winkel en felle lampen? Geen groen vinkje;
  • Zijn de teksten van de overheid te ingewikkeld omdat je dyslectisch bent? Geen groen vinkje;
  • Struikel je weer eens over een deelscooter omdat iemand die midden op de stoep heeft gezet als je blind bent? Geen groen vinkje;
  • Hoor je de omroepen van de ns niet en mis je daardoor de trein? Geen groen vinkje.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg van waar meer dan 2000.000 mensen met een chronische ziekten of beperking in Nederland mee te maken hebben. Ik zet mij al mijn hele leven in om de samenleving inclusief te maken zodat er steeds meer mensen zijn die gewoon mee kunnen doen met veel groene vinkjes en weinig rode kruisjes als het gaat om de dagelijkse activiteiten in de maatschappij.

De tijdelijke groene vinkjes die mensen moeten laten zien via het coronapaspoort zouden dus eigenlijk niet zo’n probleem moeten zijn, zeker niet omdat het er uiteindelijk voor zorgt dat we met zijn allen op een inclusieve manier uit de crisis komen zodat ook de vinkjes groen worden voor de mensen die nu nog teveel te vrezen hebben van het coronavirus door bijvoorbeeld een ziekte die de afweer aantast. Ook hoop ik dat de tijdelijke beperkingen die heel veel mensen nu hebben ervaren in deze corona tijd leiden tot bewustwording en tot de wil de maatschappij zo te maken dat hij voor iedereen toegankelijk is en dat toegankelijkheid zo vanzelfsprekend wordt dat groene vinkjes voor niemand meer nodig zijn.