Ja tegen testbewijzen, nee tegen ap(p)artheid

Ja tegen testbewijzen, nee tegen ap(p)artheid

Nu het vaccineren op stoom lijkt te komen en sneltesten beschikbaar gaan komen is het tijd om voorzichtig na te denken over heropening van de samenleving. In Den Haag en de EU wordt gedacht aan een corona paspoort en vaccinatie en/of testbewijzen om deel te kunnen nemen aan bepaalde delen van het maatschappelijk leven zoals culturele activiteiten binnen,het onderwijs en meer.Dat is een logische ontwikkeling omdat men de maatschappij wil openen en tegelijkertijd voorzichtig wil zijn.Hoe is dat het beste te doen?

Alleen testbewijs of ook een vaccinatiebewijs?

Dit vind ik een lastig dilemma, zeker Wanneer vaccinatiebewijzen al verplicht worden bij bijvoorbeeld festivals voordat iedereen gevaccineerd kan zijn die dat wil. Ook als iedereen zijn vaccinatie gehad kan hebben Is dat nog een dilemma, een vaccinatiebewijs voor bijvoorbeeld een festival kan er toe leiden dat mensen zich alsnog min of meer verplicht zijn zich te vaccineren Ondanks dat ze principieel tegenstander zijn. Ik kan me echter voorstellen dat zo’n bewijs ook bijdraagt aan de noodzakelijke vaccinatiegraad als blijkt dat te weinig mensen op een andere manier te overtuigen zijn van de noodzaak zich te laten vaccineren. Een testbewijs vind ik geen enkel dilemma, die moeite en solidariteit die breng je maar op anders komen er nooit vanaf.Tegelijkertijd moet zo’n test dan gratis ter beschikking komen zodat het geen financiële drempels opwerpt om mee te kunnen doen aan de maatschappij.

Oude telefoon, jammer dan geen Coronamelder

Zoals ik al schreef moeten testen gratis zijn om geen financiële drempels op te werpen. Iedereen moet mee kunnen doen.Er wordt echter gepraat over een app voor op je telefoon. Daarop zou dan het test bewijs en/of het vaccinatiebewijs komen te staan.Hier kan het echter ontzettend mis gaan. Kijk je naar een eerdere app in relatie tot Corona namelijk de Coronamelder, dan zie je dat een groot probleem is. Niet iedereen heeft een smartphone, laat staan, een redelijk nieuwe smartphone vanaf android 6.0 of IOS 13. 5. Dit maakt de Coronamelder app toch een stuk minder effectief dan gehoopt.In juni werd berekend dat zo’n 2 miljoen mensen met een smartphone de app niet kunnen gebruiken vanwege de leeftijd van de telefoon. Ook zijn er nog steeds een hele hoop mensen zonder telefoon of zonder smartphone. nu is dat bij de Coronamelder app eigenlijk alleen maar zonde van het gemeenschapsgeld wat aan die app uitgegeven is.

Nee tegen ap(p)artheid

In het geval van een app als toegangsbewijs voor de samenleving is het buitengewoon kwalijk. Je krijgt dan namelijk ap(p)artheid. miljoenen mensen kunnen dan niet meer meedoen aan alle facetten van de maatschappij. Niet je beurs of jouw vaardigheden met een mobiele telefoon moeten straks gaan bepalen of jij bijvoorbeeld naar het theater mag, naar de bioscoop of naar school. Een testbewijs op papier of een pasje is daarom een must om Ap(p)artheid te voorkomen.