Geen donorregister, maar een vaccinatieregister.

Geen donorregister, maar een vaccinatieregister.

Trage vaccinatie

De wereld is nu al bijna een jaar in de greep van de Corona pandemie. Nederland dus ook, gelukkig zijn er inmiddels vaccins. Deze zijn echter schaars waardoor het lang duurt voordat Iedereen gevaccineerd is.

Dit is vooral voor risicogroepen een groot probleem. In de uitzending van Nieuwsuur van 11 februari 2021 kwam naar voren dat mensen beneden de 60 met een onderliggende aandoening pas in mei worden gevaccineerd. Dit is zeer riskant, vooral omdat de maatschappij schoon genoeg heeft van de Coronamaatregelen.

Het is dus de vraag of een lockdown lang genoeg kan worden volgehouden om de risicogroepen op tijd te vaccineren, zeker met het oog op de nieuwe varianten van het coronavirus, waarvan de Britse dominant dreigt te worden in Nederland. Mensen in de risicogroep zitten nu al bijna een jaar thuis of houden heel veel rekening met het virus waardoor ze bijna niemand kunnen zien, ook directe naasten niet. Zij isoleren zich soms letterlijk en hebben al een hoop gevestigd op het vaccin.

Vaccinatieweigeraars en sceptici

Tegelijkertijd is er een groep mensen die vaccineren niet ziet zitten of dat pas later wil omdat ze niet zeker zijn over de bijwerkingen en/of de werking. Zou het niet mooi zijn om een soort register op te zetten wat lijkt op het donorregister? Mensen zouden dat dan vrijwillig kunnen invullen. Mensen die niks invullen krijgen gewoon een oproep. In dat register moet aan de vraag komen staan óf je gevaccineerd wil worden en zo ja, of je het vaccin misschien later wel ontvangen. Dit bijvoorbeeld omdat je de kat uit de boom wil kijken.

Voordeel van een dergelijk register is dat vaccins misschien eerder terecht kunnen komen bij de mensen die en het meest met smart op zitten te wachten vanwege hun kwetsbaarheid. Je kunt er ook sceptici mee over de streep trekken, je geeft dan immers aan als overheid dat je mensen de tijd wil geven om er over na te denken. De mensen die langer willen nadenken komen dan later op de lijst waardoor risicogroepen voorrang krijgen.Vaccinatieweigeraars krijg je niet over de streep, maar dan zit dat vaccin in ieder geval in de arm van iemand die heeft aangegeven dat heel erg graag te willen.