Het is ongeveer een half jaar geleden dat ik zowat volledig ben overgestapt op Linux voor wat betreft mijn computergebruik. De enige keren dat ik nog in Windows kom is voor het updaten van mijn laptop BIOS of wanneer ik met iemand samenwerk die geen Linux gewend is.Hieronder vertel ik graag wat over Linux en welke distributie ik uiteindelijk gekozen heb.

verschillende smaken

Linux kent verschillende versies, distributies genaamd.Afhankelijk van waarvoor je je systeem wil gebruiken kun je verschillende distributies kiezen. Een belangrijk onderscheid is te maken tussen distributies die steeds worden voorzien van de nieuwste software, die hebben geen versienummer en zijn altijd actueel, daarnaast zijn er distributies met versienummer en wat oudere software. in de Linux wereld zijn dat de ‘ Rolling releases’ versus de ‘Stable releases’ . Met beide vormen van Linux heb ik inmiddels kennisgemaakt. Er zijn wel honderden distributies,maar eigenlijk zijn er drie of vier hoofd distributies waarop dan die andere weer zijn gebaseerd. De volgende distributies heb ik gebruikt:

Arch Linux

Arch Linux is een Rolling release. De software is dus altijd actueel en daardoor ben je altijd verzekerd van de nieuwste technieken. Arch Linux heeft voor en nadelen.

Eerst de voordelen:

  • Altijd actueel en daardoor te gebruiken met nieuwe hardware.
  • Door nieuwe software altijd de nieuwste mogelijkheden in programma’s.
  • Veel software doe het Arch user repository, de community maakt Linux software gemakkelijk toegankelijk voor Arch Linux.
  • Veel documentatie te vinden.

Nu de nadelen:

  • Lastig te installeren, installatie is tekst gebaseerd dus veel typewerk en kennis vereist.
  • Arch Linux kent weliswaar geen versienummer, maar er moet toch nog regelmatig wat extra handmatig gebeuren om een update van het systeem te laten slagen.
  • Er zijn vele op Arch Linux gebaseerde distributies die het installeren makkelijker maken, maar het is niet zeker of zij ook alle updates doen die handmatig moeten gebeuren.

Ik heb zowel Arch Linux gebruikt als daarop gebaseerde distributies en ik sluit niet uit in de toekomst ook weer Arch Linux te gebruiken omdat het hebben van nieuwe software Toch wel fijn is. Aan de andere kant gebruik ik nu een andere distributie omdat ik stabiliteit en en handige grafische gebruikersinterface bij systeembeheer taken toch wel handig vind.


De Debian Linux familie

Debian Linux is een van de oudste Linux distributies en daarmee de Pater familias van vele Linux distributies. Debian Linux is zeer stabiel omdat het tempo van de software ontwikkeling iets lager ligt om zo stabiliteit van pakketten te garanderen. Voordat de nieuwe versie uitkomt wordt er uitgebreid getest. Debian heeft een redelijk gemakkelijk installatieproces waarbij ook gemakkelijk kan worden gekozen voor de verschillende desktop omgevingen die bekend zijn in de Linux wereld. Debian is vriendelijker voor beginners dan Arch, maar er zijn gebruikersvriendelijker distributies. Een daarvan is Ubuntu, maar daar ben ik geen fan van vanwege het commerciële karakter van het moederbedrijf achter deze distributie. Er zijn nog veel meer distributies, maar ik zal er nog één bespreken die ik zelf op dit moment gebruik.
hieronder plaats ik een link naar de videoserie die ik heb gemaakt over het installeren van Arch Linux.

MX Linux

MX Linux is een familielid van Debian. Het is een vrij compacte versie van Linux, maar deze distributie heeft veel handige tools om je computer goed te beheren en heeft toegang tot vele software bronnen. Wat mij betreft de perfecte balans tussen stabiliteit, gebruikersgemak en toegang tot nieuwere software. Ik heb een mooie video review gemaakt die ik hieronder zal plaatsen.