Deepin Linux geinstalleerd

Deepin Linux geinstalleerd

Vandaag een blogje over Linux. vanavond heb ik namelijk een versie van Linux naast mijn Windows geïnstalleerd. Linux is namelijk open source, in principe wat mij aanstaat. De gedachte erachter is dat de software die open source is vrij te verspreiden is en te bewerken. Dit in schril contrast met de software van de drie grote software bedrijven Apple, Google en Microsoft.

Niet ingewikkeld

 

Veel mensen hebben bij Linux het idee dat het allemaal nogal ingewikkeld is en dat er nog niet veel software voor is. DeepIn Linux zal voor veel mensen een verrassend goed alternatief zijn voor Windows. Er is veel gratis open source software te vinden voor deze versie van Linux, voor bijna alles is wel een goed alternatief ten opzichte van gesloten een betaalde software te vinden.

Tegenwoordig worden ook de grote video sites als Netflix, NLziet en de NPO goed ondersteunt. Een avondje bingewatchen kan dus gewoon. 🙂 Spotify is ook geïnstalleerd, dus een muziekje kan ook.

Linux en spraakherkenning

 

Voor mij persoonlijk is er echter een probleempje waardoor ik niet kan overstappen Deepin Linux voor al mijn computer bezigheden. spraakherkenning is voor mij onontbeerlijk vanwege mijn motorische beperking. Daarvoor is helaas nog geen goed alternatief gevonden in Linux. Dragon voor Windows is daar het absolute monopolie als je in het Nederlands wil dicteren. er is echter Hoop, Google heeft een goede spraakherkenning in het Nederlands , waar alleen nog het herkennen van interpunctie niet mogelijk is. Dictation.io is de site waarmee ik deze blog schrijf, die site maakt gebruik van de spraakherkenning van Google en heeft daarbij ook de interpunctie ingevoegd, zij het niet helemaal foutloos. Ook is het alleen nog maar mogelijk om in een browser te dicteren en is het toevoegen van nieuwe woorden nog lastig. Google herkent echter al veel, Ik heb bij deze blog niet veel hoeven te corrigeren. Als er nog handige mensen zijn die Google spraakherkenning kunnen koppelen aan desktop toepassingen in Linux houd ik mij aanbevolen. 🙂